Dijital alanda kendine yer edinmeye çalışan ve web sitesi kuranların SEO nedir ve ne işe yarar gibi konulara hakim olması gerekmektedir. SEO ifadesi Arama Motoru Optimizasyonu’nu ifade etmektedir. SEO çalışmaları web sitesini en iyi biçimde yapılandırmayı içerir. Bu yapılandırma genel olarak içeriği düzenlemek ve arama motorunda üste çıkarmayı hedeflemektedir.
SEO, web sitesinin görünürlüğünü arttırmayı amaçladığından bu algoritmaya uygun çalışmalar yapmak gerekmektedir. Arama motorları, internet kullanıcılarının aradıkları bilgiye en kısa yoldan en iyi şekilde ulaşmasını sağlayan bir algoritma ile çalışmaktadır. Yani bir kullanıcı internette bir ifadeyi aradığında arama motoru kullanıcıyı o ifade ile ilgili en alakalı sayfaya yönlendirmektedir.
Arama motorlarının kullanıcıyı yönlendirdikleri sayfa hem kullanıcının aradığı ifade için en yakın içeriği paylaşmalı hem de yararlı ve güvenilir olmalıdır. Bir web sitesi aranılan ifadeye ne kadar yakın olursa olsun eğer arama motoru tarafından güvenilirliği ve yararlılığı onaylanmazsa site aramalarda öne çıkmayacaktır. Bu da web siteleri arasında öne çıkmak için güçlü bir site olmayı mecbur hale getirmektedir. Bu sebeple SEO nedir öğrenilmeli ve çalışmalar dikkatlice sitelere uygulanmalıdır.
SEO’nun Önemi
SEO’nun önemi ve uygulanma mecburiyeti artan web siteleri ile daha iyi idrak edilmiştir. Zaman ilerledikçe internet de insanlık için vazgeçilmez bir hal almaya başlamış ve web sitelerinin, elektronik ticaret sitelerinin kullanılırlığı artmıştır. Birçok web sitesinin kurulması ile de görünürlük oldukça zorlaşmıştır.
Her web sitesi arama motorunda üste çıkmayı başaramamaktadır. Arama motorlarında aranan kelimeler için ilk sıralarda çıkmak web siteleri için oldukça avantajlı bir durumdur. Görünürlük arttıkça ziyaretçi sayısı da artacaktır. Görünürlüğün az olması kullanıcıların web sitesini ziyaret ihtimalini düşürecektir.
Web sitelerinin görünürlüğünü arttırmak ve arama motorlarında ilk sıralarda görünmesini sağlamak ayrıca bunu uzun süre istikrarlı bir şekilde korumak zor bir iş olsa da imkansız değildir. Bu noktada devreye SEO girmektedir. Bir web sitesinin görünürlüğü SEO çalışmaları ile arttırabilmektedir.
Doğru adımlar uygulandığında ve istikrarlı bir şekilde çalışmalara devam edilirse SEO çalışmaları web siteleri ve sahipleri için olumlu dönütler verir. Uzun vadede web siteleri için yararları çok fazla olacaktır.
Arama Motorlarının Çalışma Prensibi
Arama motorlarının çalışma prensibi web siteleri üzerinde taramalar yapmak üzerine kuruludur. Bu taramalarda birçok unsura da dikkat ederler ve siteleri buna göre sıralarlar. Tarama esnasında edinilen bilgiler anahtar rakamlara dönüştürülür. Bu rakamlar şöyle açıklanabilir;
- Tıklama Oranı: Tıklama oranı, sayfanın gerçekten ziyaret edilip edilmediği ile ilgili fikir vermektedir.
- Çıkma Oranı: Ziyaretçilerden kaç kullanıcının sayfada kaldığını gösteren oran
- Sitede Kalma Oranı: Ziyaretçilerin sayfada geçirdiği süreye bağlı olan oran. Bekleme süresi azalan siteler algoritma tarafından iyi algılanmayacağından bekleme oranını ne kadar yüksekse site için o kadar avantajlıdır.
- Backlink sayısı: Bir web sitesine verilen backlink sayısı da o site için oldukça büyük önem taşımaktadır. Kaliteli sitelerin backlinkleri, web sitelerinin de kalitesini arttırmaktadır.
Arama motorları edindiği bilgiler ile temel olan üç işlevde web sitelerini öne çıkarımını sağlamaktadır. Bu işlevler; tarama, indeksleme ve sıralama olarak ifade edilebilir. Web sayfasındaki yeni sayfaların keşfi ve de mevcut sayfalardaki düzenlemeleri belirlemede arama motorları taramayı kullanır. Taranılan sayfaların ise depolanması işlemini indeksleme ile gerçekleştirmektedir. Spamların olduğu sayfalar dizin içerisine eklenmezler. Son olarak sıralama ise sayfaların indekslenmesi yapıldıktan sonra, arama işlemi yapan kullanıcının aramasıyla alakalı olarak sıraladığı adımdır.
Arama motorları ayrıca; web sitesinin hızına, verilen backlinklerin kaliteli sayfalardan gelip gelmediğine, anahtar kelimelerin kullanılmasına, mobil sayfasının uyumluluğu gibi unsurlara da dikkat etmektedir.
SEO Çalışma Prensibi
SEO çalışma prensibi, arama motorlarına istediklerini verme üzerine kuruludur. Yani web sitesini arama motorlarının kriterlerine göre optimize etmeyi amaçlamaktadır. Site içinde ve dışında uygulanacak olan SEO çalışması adımları ile arama motorlarının kriterlerine uygun bir web site olmak arama motorlarının güvenini kazanmak, web sitesinin trafiğini arttıracaktır.
Web sitesi içindeki SEO çalışmaları, tüm site içi sayfaları kapsamaktadır. Web sitesinin sayfalarında detaylı optimizasyon sağlanması ve arama motorlarına uygun hale getirilmesi işlemi sayfa içi SEO kategorisine girmektedir. Sayfa içi SEO çalışmaları, web sitesi içeriklerinde uygulanabilir.
İçeriklerin SEO’ya uygun olması ve SEO’nun çalışması için anahtar kelime kullanımı çok önemlidir. İçerikte anahtar kelimeleri doğru yerlerde kullanmak, bunu her içerikte düzenli hale getirmek ve içeriklerin kalitesini arttırmak yardımcı olacaktır.
Sayfa dışı SEO ise web sitesinin dışında gerçekleştirilen SEO çalışmalarına denilmektedir. Sayfalarda ve içeriklerde oluşturulmanın dışında web sitesinin dışındaki sosyal medya hesaplarından veyahut da başka web sitelerinde SEO çalışması yapılan web sitesinden bahsedilmesi ve de yönlendirilmesidir.
Diğer web sitelerinden backlink almak da sayfa dışı SEO’ya dahildir. Kaliteli backlinkler almak arama motorlarının güvenini kazanmak ve öne çıkmak için uygulanan en etkili yöntemlerden birisidir. Backlink alınan site ne kadar güçlüyse bunun web sitesine dönüşü de o kadar güçlü olmaktadır. Ziyaretçi sayısını arttıran uygulamalardandır.
Blog Yazılarını SEO’ya Uygun Hale Getirmek
Anahtar kelimeler kullanmak blog yazılarını SEO’ya uygun hale getirmek için uygulanan en etkili adımdır. Anahtar kelimeler tek bir kelime olarak kullanılabileceği gibi kelime gruplarından oluşan uzun ifadeler olarak da kullanılabilmektedir.
Uzun anahtar ifadeler kullanmak yani long-tail keywords daha çok soru soran ifadeler olarak kullanılmaktadır. Çünkü arama motorlarında arama yapan kullanıcılar uzun ifadeleri genellikle soru kalıbı ile aramaktadır. Blog içeriklerinde long-tail keywords kullanmak trafiği arttırak ve ziyaretçi artışı ile sayfanın da öne çıkmasını sağlayacaktır.
Anahtar kelimeleri kullanmak için bazı kritik noktalar vardır. Bu temel noktalar; başlıklar, paragraf başları, URL içerisi ve meta descriptiondır.
SEO için diğer bir adım bloğun mobile uyumlu hale getirilmesidir. Telefon kullanıcılarının da bloglardan verimli bir şekilde yararlanması, web sitesini kullanırken sıkıntı ve zorluk çekmemesi ziyaretçilerin sayfada kalma süresini arttırmaktadır. Web sitesinin sadece masaüstü modunda kullanılabilmesi telefon kullanıcıları için kullanışlı olmayacağından ziyaretçi sayısı düşecektir.
Görsel kullanımı da bloğu çekici hale getiren ve trafik sağlayan yöntemlerden birisidir. Görsellerde desteklenen yazılar hem okuyucuyu sıkmadan yazıya devam ettirmeyi hem yazının anlaşılabilirliğini arttırmayı hem de içeriği güzelleştirmeyi sağlamaktadır. Bu kısım görsellik ve ziyaretçi içindir. Arama motorları içinse asıl önemli olan görsel altyazılarıdır. Görselleri tanımlayan altyazıları anahtar kelimeler de ekleyerek kısa ve öz bir metin olarak eklemek SEO açısından oldukça önemli ve etkilidir.
URL’lerin düzenlenmesi, içeriklerin güncel tutulması, etkisini uzun süreler boyunca koruyan içeriklerin üretilmesi, konu etiketlerinde farklılıklara gidilmesi ve sitede kullanılacak olan backlinkler de SEO açısından siteye yarar sağlayan ve öne çıkaran adımlardan birkaçıdır.